Kapcsolat

Nyíltvégű pénzügyi lízing

Nyílt végű pénzügyi lízing keretében akár magánszemély, akár vállalkozás is lízingelhet kishaszonjárművet vagy személyautót.

A nyílt végű kifejezés azt jelenti, hogy a lízingelés lejártakor a lízingelt jármű sorsa nyitott: a szerződés nem tartalmazza, hogy az autó kinek a tulajdonába kerül, erről szabadon rendelkezhet a lízingbe vevő. Egy meglehetősen új szabályozás miatt azonban a nyílt végű pénzügyi lízing ennél egy, sokkal jelentősebb előnyt is kínál. Ha ugyanis egy egyéni vállalkozó vagy társas vállalkozás áfa visszaigénylésére jogosult, akkor nyílt végű pénzügyi lízing keretében immár személyautó után is visszaigényelheti az áfát. Korábban csak kishaszongépjárművek megvásárlása esetén létezett áfa-visszaigénylési lehetőség, azonban egy európai uniós jogszabály miatt immár a személyautó után befizetett áfa is visszaigényelhető. A következőkben néhány további tudnivalót is bemutatunk, hiszen az áfa visszaigénylése nem ennyire egyszerű.

1. Az áfa visszaigénylésére azért van lehetőség személyautó-vásárlás után is, mert a lízingelés valójában nem vásárlás. A vállalkozás vagy vállalkozó valójában nem vásárolja meg a járművet – a lízingelés lényege éppen az, hogy a jármű a lízingcég tulajdonában marad. Ráadásul a nyílt végű pénzügyi lízing azt jelenti, hogy a lízingszerződésbe nem kerül bele az a kitétel, hogy a lízingbe vevő végül maradványértéken megvásárolja a járművet, tehát a lízingszerződés semmiképpen sem minősíthető még csak bújtatott vásárlásnak sem.

2. Az első lízingdíjban benne foglalt áfa rögtön a kifizetés után visszaigényelhető, és ugyanígy a havi vagy háromhavi lízingdíjakat terhelő áfa is havonta visszaigényelhető.

3. Nagyon fontos tudnivaló, hogy az áfa csak olyan arányban igényelhető vissza, amilyen arányban a személyautót a cég az adóköteles tevékenységhez kapcsolódóan használta.

4. A maradványérték áfáját nem lehet visszaigényelni, mivel ott már valóban értékesítésről és nem bérlésről van szó.

Kalkulátor

Lássuk, hogy milyen feltételekkel köthet egyéni vagy társas vállalkozás nyílt végű pénzügyi lízingről szóló szerződést:

  • A lízingelésbe bevont autó nem lehet idősebb 12 évesnél (kishaszongépjármű esetén 11 évesnél).
  • A lízingszerződés lejártakor az autó nem lehet idősebb 15 évesnél.
  • A maximális futamidő 96 hónap.
  • A jármű értékének el kell érnie az 500 000 forintot, kishaszonjármű esetén pedig a 700 000 forintot.
  • A lízingszerződés megköthető euróalapon és forintalapon is.
  • Az első lízingdíj összege az önerő, ez az ár 20%-a.