Kapcsolat

Terhelt adás-vétel

Mi is az a terhelt adás-vétel? Nem csoda, ha csak elég kevesen vannak tisztában a kifejezés jelentésével, mivel hitellel terhelt autók eladására a gazdasági válság beütése előtt szerencsére nagyon kevés alkalommal került csak sor.

A hitellel terhelt autó eladásához először is szükség van egy autóra, valamint egy olyan autóhitelre, amelyet a tulajdonosa nem akar vagy valamiért nem tud fizetni. És persze kell egy vevő is, aki hajlandó megvenni a hitellel terhelt autót – és ráadásul ő is hitelből szeretné azt megvásárolni. Valójában igen sok körülménynek kell összejátszania, mint a fenti felsorolásból is kitűnik. Sokszor fordul elő ugyanis, hogy a hitellel terhelt autót készpénzért adnák el, vagy csak készpénzért vennék meg, és a hitelínség idején ritkább, hogy valaki úgy vesz meg egy hitellel terhelt autót, hogy ő maga is autóhitelből fizeti ki a visszalevő hitelösszeget az eladónak.

Mivel a konkrét példánál nincs jobb, lássunk egy konkrét példát: az eladónak van egy Mazda 6-os autója, amelyet hitelre vett. A hitelből vissza van még 2,3 millió forint, de ezt már nem tudja kifizetni az autó tulajdonosa, mivel megszűnt az állása. Ekkor nincs más választás, mint eladni a kocsit. Az eladó tehát meghirdeti az autóját annyiért, amennyivel a banknak tartozik (mindenféle okokból ez több lesz, mint a visszalevő autóhitel összege), vagyis 2,5 millió forintot kér a kölcsönnel terhelt autóért.

Hiteles gépjármű megvételeA vevő jelentkezik a kocsiért (ki ne szeretne egy Mazda 6-ost, ugyebár), de ő sem készpénzért venné meg, hanem szintén hitelre. Ekkor a következő történik: a vevő autóhitelért folyamodik, vagyis felvesz kb. 2 millió hitelt (mivel kell önerő is, ezért nem lehet 2,5 millió). Az önerőt odaadja az autóhitellel terhelt jármű tulajdonosának, vagyis az eladónak, majd az eladó megkapja a 2 millió hitelt is. Pontosabban: ebből a pénzből senki nem lát majdnem egy fillért sem, ugyanis a vevő autóhitele azonnal az eladóhoz megy, aki azonnal továbbadja azt a banknak. Ha esetleg marad valamennyi pénze az autóhitel visszafizetése után, akkor azt megtarthatja, de ez semmi esetre sem lehet egy komoly összeg. Ezzel a hitellel terhelt autó adás-vétele befejeződött. Bár a fenti ügymenet nagyon bonyolultnak tűnik, valójában nem az, sőt sajnos egyre bejáratottabb lesz. Azonban a bankok is fel vannak készülve az ilyen ügyek gyors intézésére, és az ügyfelek számára sem teljesen ismeretlen a hitellel terhelt autó eladása. Ez különösen az elmúlt időszakban lett közkedvelt formula, vagyis lett volna, ha nem mentek volna fel az autóárak, és ha a keresleti oldal nem lenne ugyanolyan nagy bajban, mint az eladói.

Miben tudunk segíteni a hitellel terhelt autó eladni és megvenni szándékozóknak? Abban, hogy ha a vevő egy megfelelő autóhitelt talál, mindenki jól jár.

Az eladó ugyanis megszabadul hitellel terhelt autójától, amely lehet, hogy sok örömet szerzett neki addig, azonban a jövedelem lecsökkenésével az autóhitel csak nyűggé vált, amitől jobb minél előbb megszabadulni. És persze vele együtt a nagyon törlesztésektől is. (Ha mindenáron szeretné megtartani autóját, akkor nézzen körül a hitelkiváltó hitelekről szóló menüpontban, és használja a drága autóhitel kiváltására használható olcsó autóhitelek adta lehetőségeket. Lehet, hogy talál magának egy olyan olcsó hitelt, amelyet felvéve mégsem kell eladni terhelt autóját!) A vevő hasonlóan örülhet, hiszen meg tudja venni a járművet, amit szeretett volna, és nem kell olyan hitelt a nyakába venni, amellyel aztán nem bír el. Ha tehát olcsó hitelt találunk, az mindkét félnek megfelelő.

Ügyelni kell azonban, hogy a hitel felvétele bizonyos feltételekhez van kötve. Ezekről ön is tájékozódhat, ha felhívja munkatársainkat, akik készséggel állnak rendelkezésére.

Nem mindegy ugyanis, hogy a hitellel terhelt autó eladásakor a kocsi hány éves, mennyi lenne a futamidő, milyen értékű a jármű, és mennyi kell kifizetni az eredeti finanszírozó banknak.

Természetesen, amint a fenti adatokat egyezteti munkatársunkkal, megmondjuk önnek, hogy milyen hitelre számíthat. Mivel ebben az esetben az eladó is érdekelt fél, ezért legjobb, ha közösen egyeztetnek, így mindketten tudni fogják, hogy a hitellel terhelt autót az eladó hogyan tudja eladni, a vevő pedig hogyan tudja megvenni. Ha a vevő és az eladó közt kialakul a bizalmi viszony, mi a háttérben maradva csak a hitellel terhelt autó eladás körüli technikai teendőket intézzük. Szakértelemmel, diszkrécióval, gyorsan és megbízhatóan.