Kapcsolat

e-Matrica vásárlás

Bár már sok idő eltelt a szabálymódosítások és a kategóriaváltozások bevezetése óta, továbbra is akadnak olyanok, akiknek nehézséget okoz a rendszer átlátása.

Ennek apropóján sorra vesszük a leggyakrabban elkövetett hibákat, hogy ezzel is óvatosságra intsük a kedves vásárlókat. 2015. január elseje óta számos dolog megváltozott az autópályahasználattal kapcsolatban, ezért jó, ha továbbra is figyelmesen, körültekintően vásárolunk matricát, azonban érdemes lehet néhány gyakori hibára felhívni a figyelmet. Sokan még mindig úgy gondolhatják, hogy a megyéken való áthaladáshoz kötelező a megyei matrica beszerzése, azonban ez csupán egy alternatíva, az eddig is forgalomban lévő tíznapos, havi és éves változatok mellett (amelyek az egész ország területén érvényesek). Egy adott megyébe szóló matrica a következő megye első csomópontjáig érvényes (tehát az első adandó alkalommal le kell hajtanunk az autópályáról).

eMatrica online beszerzése

Az egyik leggyakoribb tévesztés a D1 és D2 kategóriák keverése: az új, D2-es kategória a D1-ből vált ki, ezért gondolhatják sokan azt, hogy a korábban megszokott típusú matricát kell vásárolniuk. Ajánljuk, hogy figyelmesen tanulmányozzák a különböző díjkategóriák jellemzőit, ugyanis abban az esetben, ha nem a megfelelő matricát vásárolják meg, az útdíjhasználat jogosulatlannak minősül, és pótdíjat kell fizetniük. Fontos tudni, hogy az utánfutóért a D2 és a B2 (autóbuszok) kategóriákban külön kell fizetni, tehát a vontatmány rendszámára is be kell szerezni egy autópálya matricát – vagyis összesen két darabot.

A motorkerékpárok számára a heti tíznapos matrica kedvezőbb, 1470 forintos áron szerezhető be, a többi típusú engedélyre azonban a D1-es kategória árai érvényesek. Folyamatosan szükséges hangsúlyozni, hogy az autópálya matrica minden esetben a díjköteles útszakaszra történő felhajtás előtt vásárlandó meg – ha nem így teszünk, jogosulatlanul használjuk az adott útszakaszt, ezért szintén pótdíj megfizetésére köteleznek. Az úgynevezett utólagos matricavásárlás sem megoldás, ugyanis minden matrica a megvásárlást követően jogosít fel az autópálya használatára, visszamenőlegesen semmi esetre sem. Vigyázzunk, hogy helyesen adjuk meg saját és a gépjárművünk adatait is – a kategóriabesorolást a forgalmi engedélyben szereplő adatok alapján tehetjük meg, rendszámunk helyességére pedig különösen ügyeljünk, hiszen rosszul megadott rendszám esetén is jogosulatlannak minősül az úthasználat – valamint engedélyünk érvényességét is a rendszám segítségével ellenőrzik.