Kapcsolat

Autólízing

Autólízing konstrukcióinkat egyaránt ajánljuk céges ügyfeleinknek és magánszemélyeknek is. A lízing az egyetlen opció, ha ön nem magánszemélyként, hanem vállalkozásként vagy cégként szeretne valamilyen autófinanszírozási megoldást választani.

Az autólízing azonban magánszemélyeknek is kiváló megoldás, hiszen az autólízingeléshez kapcsolódó kedvezményeket 2014-ben nem csupán cégek, de magánemberek is igénybe vehetik.

A legfontosabb előny az autóhitelhez képest, hogy a lízingeléshez kevesebb önerőre van szükség, és idősebb autók finanszírozására is van lehetőség.

Lássuk a különbségeket:

AutólízingMíg forintalapú hitelnél 25% a szükséges önerő, forintalapú lízingelés esetén csak 20%. Ez egy kétmilliós autónál 40 000 forint különbség! Euróalapú lízingelés esetén ugyanígy 5%-kal kevesebb lesz az önerő, mintha euróalapú hitelt venne fel: 40% helyett csak 35%. Utóbbi esetben tehát nem csak az euróban történő elszámolás előnyét élvezheti (vagyis azt, hogy törlesztése kevesebb, mint forint alap esetén, igaz, ott az árfolyamkockázat is!), hanem azt is, hogy kevesebb önerővel juthat lízingszerződéshez, mint hitelhez. Különösen fontos, hogy vállalkozások egységesen 20%-os önerővel juthatnak lízingszerződéshez, függetlenül attól, hogy euróban vagy forintban számolják el a kamatokat! A lízingelés akár az autó 15 éves koráig is elhúzódhat. Az autólízingelés kedvezőbb feltételei mögött az a tény áll, hogy a bank nem veszítheti el az önnek kiutalt pénzt, nem úgy, mint a hitelezés esetén, ahol egy bedőlt hitel százezreket vagy milliókat húzhat ki a bank zsebéből.

A lízingelés lényege ugyanis az, hogy az autó nem megy át az ön tulajdonába, hanem mindvégig a banké marad (ön lesz az üzembentartó).

Így ha az adós nem fizet, a bank pillanatok alatt hozzájuthat a lízingelt autóhoz. Az autóhitel felmondása esetén el kell árverezni a kocsit, rengeteg vele a papírmunka stb., ezért az a bankok számára is kellemetlen lezárása egy hitelnek. Mindezt nem elrettentésnek írjuk le, csupán tisztázni szeretnénk, milyen okai vannak a hitel és a lízing közti különbségeknek.

Lássuk a továbbiakban, hogy milyen feltételek tartoznak az autólízinghez:

  • Magánszemélyek legfeljebb 7 évre, cégek pedig 8 évre köthetnek lízingszerződést.
  • Az autólízing szerződést futamidejét úgy kell megválasztani, hogy az autó ne legyen 15 évesnél idősebb, amikor a lízingszerződés lejár.
  • Az autólízingelésbe nem vonható be a lízingszerződés megkötésekor 12 évesnél idősebb jármű.
  • A lízingelt jármű árának el kell érnie az 500 000 forintot.

Az autólízingelés során önnek ugyanúgy részletekben kell törlesztenie, mintha autóhitelt vett volna fel.

Ha bármilyen egyéb kérdése van, hívja fel munkatársainkat, akik készséggel segítenek önnek, és megválaszolják a lízingeléssel kapcsolatos kérdéseit.

Az oldalunkon található kalkulátor segítségére lesz a lízingelés során befizetendő havi díjak kiszámoltatásában. Mindössze néhány adatot kell megadnia, munkatársaink pedig a kapcsolatfelvétel során személyre szabott autólízing ajánlatot készítenek önnek.

Autólízing konstrukcióink elsősorban nem természetes személyek számára ajánlottak, jóllehet bárki felveheti őket, és élvezheti a lízing hitellel szembeni előnyeit. A lízingelés tehát magánszemély részére választási lehetőség, egy vállalkozásnak, cégnek viszont, ha nem akarja egy összegben megvenni autóját, kötelesség.

Fontos tudnivaló, hogy nem természetes személyek, tehát vállalkozások stb. csak lízingelhetnek, nem vehetnek fel hitelt.

Ennek oka, hogy a bankok szívesebben adják ki használatra a saját tulajdonukban levő autót egy vállalkozásnak, mint hogy finanszírozzanak egy vállalkozás tulajdonában levő kocsit. Amelyet, ha a vállalkozás tönkre megy (erre egyre több példa van, részint valóságos problémák, részint egyszerű csalás miatt), nehezebb visszaszerezni.

Igaz, hogy az igazságtalannak tűnő megkötésért cserébe komoly előnyök járnak. Például az autólízing szerződés mindig sokkal rugalmasabb, mint egy hitelszerződés. Attól függően, hol köti meg lízingszerződését, a lízingelő cég egészen komoly könnyítéseket is alkalmazhat, persze erre leginkább csak akkor kerül sor, ha a lízing szerződésban foglaltak betartása problémát jelent. Azonban mindig jobb egy lízing szerződés részleteiről egyezkedni, mint egy hiteléről. Jelenleg a legjobb lízingelési feltételek a következőképpen alakulnak: a lízingelésnél kisebb az önerő, mint az autóhitelnél. Euró alapú autólízingnél nem 40, hanem csak 35%, míg forint alapúnál nem 25, hanem csak 20% lesz az önerő. Lízing Ha tehát kisebb összeg áll rendelkezésére, mindenképpen érdemes – vagy esetleg szükséges – a lízinget választania. Ha magánszemély szeretne lízingelni, a lízingszerződés maximum hét évig futhat, míg más esetben (vállalkozás stb.) nyolc év a határ. A lízingelés lehetősége nyitott akkor is, ha új autót, motort vagy haszonjárműve venne, és akkor is, ha használtat. Természetesen vannak megkötések, az autóhitelhez hasonlóan. Az autólízing futamidejéről más esett szó fentebb. A lízingelhető személyautó legfeljebb 12 éves (haszonjárműnél ez 11 év, motornál pedig 10) lehet, de ügyelni kell arra, hogy a lízingelési szerződés nem futhat tovább az autó (vagy egyéb jármű) 15 éves koránál. Vagyis a kondíciók hiába engednének meg nyolc évet, ha 12 éves autót szeretne lízingelni, számítson rá, hogy csak három éve van a visszafizetésre. Ez egyben azt is jelenti, hogy a törlesztés magasabb lesz, mintha fiatalabb autót venne.

Hogy pontosan mennyi is lesz a törlesztés, azt a lízing kalkulátorral ön is kiszámolhatja magának. Az autólízing kalkulátor pontosan ugyanúgy működik, mint az autókalkulátor: beírja, hogy milyen összeget két a banktól, hány év alatt szeretné visszafizetni a lízingösszeget, és a kalkulátor kiszámítja, hogy ez mennyi havi törlesztést jelent. Itt hívjuk fel a figyelmet arra, hogy a lízingelésnél nem csak az önerő kisebb, de a kamat is alacsonyabb. Vagyis egymillió forintos lízingnek kisebb lesz a havi törlesztése, mint egy egymilliós autóhitelnek.

Mint látható, az autólízingelés tipikusan valamit valamiért helyzet. Miközben alacsony a törlesztés és kisebb az önerő, az autó nem lesz az ön tulajdona, és egyösszegű visszafizetéskor lízinglezárási díjat kell fizetni. A fentieket alaposan mérlegelve eldöntheti, hogy lízingelni szeretné-e autóját (kivéve, ha vállalkozásról van szó, hiszen ilyenkor nincs más megoldás), vagy hitelt venne fel rá. A megfelelő döntés meghozatalában munkatársaink is segítenek, hívjon minket, ha valahol elakadt vagy több információra, együttgondolkodásra van szüksége.