Kapcsolat

Gyakori kérdések

Összegyűjtöttük és meg is válaszoltuk az autófinanszírozás területén felmerülő leggyakoribb kérdéseket. Mielőtt autóhitelt igényelne, érdemes végigolvasnia!

Hol található irodánk? ⇒
Nem veszélyes az online ügyintézés? ⇒
Mi az a visszlízing? ⇒
Kell jogosítvány az autóhitelhez? ⇒
Mennyi ideig tart az ügyintézés? ⇒
Milyen finanszírozási konstrukciók érhetők el? ⇒
Jövedelemigazolás nélkül is kaphatok autókölcsönt? ⇒
Vehetek-e fel kölcsönt, ha nincs magyar állampolgárságom? ⇒
Milyen idős autóra vehetek fel autókölcsönt? ⇒
Külföldi autó is finanszírozható? ⇒
A banki hitel fedezi az autó teljes vételárát? ⇒
Vehetek autót hitelre magánszemélytől? ⇒
Kötelező-e casco és kgfb biztosítást kötnöm az autómra? ⇒
Vehetek fel hitelt pl. egy hónapra is? ⇒
Hány év a maximális futamidő? ⇒
Ha van autóm/motorom, hogyan juthatok pénzhez anélkül, hogy eladnám? ⇒
BAR-/KHR-listásként is kaphatok hitelt? ⇒

 

 

I. Van irodánk, vagy félünk az ügyfelek szemébe nézni?
A gombamód szaporodó online áruházakra jellemző, hogy nincs címük, nincs székhelyük, és csak annyit adnak meg átvevőhely helyett, hogy „2000 forintért házhoz szállítják az 1000 forintos terméket”. Nekünk van irodánk, mégpedig Budapesten. Itt szívesen látjuk ügyfeleinket, bár sokkal kényelmesebb az online és telefonos ügyintézés, amellyel sok energiát, pénzt és időt spórolunk meg ügyfeleinknek. Ezen felül a kölcsönszerződés vagy lízingszerződés aláírására is az ügyfél által kiválasztott helyen kerül sor, vagyis ekkor sem szükséges bejönni az irodánkba (valamelyik vidéki városból, például).

II. Ezek szerint nincs semmilyen veszélye az online ügyintézésnek? Nem fog felszívódni a cég?
Nincs, hiszen van irodánk, amely meglátogatható, de sokkal fontosabb, hogy cégünket nyilván tartja a PSZÁF, ami a hitelesség legfontosabb záloga. Természetesen ügyfeleink bármelyik, velünk kapcsolatban álló banknál is leinformálhatnak minket.

III. Mi az a visszlízing, és miért kell eredetvizsgálatra vinni a visszlízingelt autómat?
A visszlízing fogalmát sajnos nagyon lejáratták az elmúlt időkben a visszabérlésekkel kapcsolatos botrányok. A visszlízing, ha nem bűnözők nyerészkedését szolgálja, valójában egyfajta hitelkonstrukció: ha önnek van egy autója, de pénzre van szüksége, az autót eladhatja a lízingbe adónak, majd havi lízingdíj fejében Ön visszabérelheti az autót. Értelemszerűen ilyen esetben szükség van eredetvizsgálatra, hiszen, bár valójában az autó esetleg el sem hagyja az Ön garázsát, a tulajdonos megváltozik: Ön helyett a lízingbe adó cég lesz a tulajdonos, amíg a lízingelés le nem jár. Márpedig tulajdonosváltáskor kötelező eredetvizsgálatra vinni a járműveket.

IV. Egy autó megvásárlásához miért van szükség vezetői engedélyre?
Semmiért. A kérdés nagyon jó, ugyanis valójában megindokolhatatlan, hogy miért van szükség jogosítványra a hiteligényléshez. (Nem is beszélve a céges vásárlásokról, hiszen egy cégnek nyilván nem lehet jogosítványa.) A jelenlegi gyakorlat szerint azonban a bankok nem adnak hitelt jogosítvány nélküli vásárlónak (csak akkor, ha adóstársa vagy kezese rendelkezik jogosítvánnyal). Bizonyos felfogás szerint a 2007. évi CXXXVI. törvény (a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról) kimondja a jogosítvány szükségességét, azonban ez nem igaz. A törvény szövegében egyetlen helyen szerepel a vezetői engedély szó, ott, ahol a személyi azonosság igazolásáról esik szó: „személyazonosság igazolására alkalmas hatósági igazolvány: személyazonosító igazolvány, útlevél, valamint kártya formátumú vezetői engedély”. Vagyis a jogosítványt a bankok saját iniciatívájukból kérik, minden törvényi előírás nélkül.

V. Mennyi idő alatt kapom meg az igényelt kölcsönösszeget?
Legjobb esetben a hitel intézése két munkanapot vesz igénybe, azonban az általános gyakorlat és a tapasztalatunk szerint az igényléstől számított 3–5 nap alatt folyósítja a bank a hitelösszeget.

VI. Milyen finanszírozási lehetőségek közül választhatok, ha autót szeretnék venni?
A jelenlegi törvényi előírások szerint magánszemélyek, egyéni és társas vállalkozások (vagyis minden vállalkozás, rt., bt. stb. az egyéni vállalkozótól a MOL-ig) csak lízingelési konstrukciót választhatnak.

VII. Jövedelemigazolás nélkül is kaphatok autókölcsönt?
Általában a jövedelemigazolás hiánya kizáró tényező! Kivételes esetekben egy szilárd anyagi háttérrel rendelkező kezes vagy adóstárs és magasabb önerő mégis megnyithatja az utat a hiteligényléshez.

VIII. Vehetek-e fel kölcsönt, ha nincs magyar állampolgárságom?
Igen. De ilyen esetben mindenképpen kell egy, magyar állandó lakcímmel rendelkező kezes vagy adóstárs. Ügyintézőink csak a konkrét eset ismeretében adhatnak személyre szabott ajánlatot, ezért, ha idegen ország állampolgáraként venne fel Magyarországon kölcsönt, kérje hitelügyintézőink segítségét.

IX. Milyen idős autóra vehetek fel autókölcsönt?
Új autót értelemszerűen megkötöttségektől függetlenül vásárolhat autóhitelre, de akár 16 éves is lehet a hitellel megfinanszírozott jármű. Ilyen különleges esetekben mindazonáltal kérje ügyintzőnk személyre szabott ajánlatát!

X. Ha külföldről szeretnék behozni autót, megvásárolhatom azt is hitelre vagy lízing keretében?
Igen, de csak akkor, ha a vásárlással együtt már elkezdődik a magyar iratok intézése is. Külföldi rendszámmal rendelkező autóra nem köthető magyar casco és magyar kgfb-biztosítás sem. Ráadásul ha egy magyar lakcímmel rendelkező vásárló külföldi rendszámú autót használ, és nem tudja bizonyítani, hogy az év nagyobb részét az autó származási országában tölti, bűncselekményt követ el. Cégünk segít Önnek intézni a magyarországi papírokat, vagyis, ha az autó Magyarországon van, de Ön még nem fizette ki, az okmányirodai ügyintézéssel párhuzamosan intézhető a hitel vagy lízing is.

XI. A banki hitel fedezi az autó teljes vételárát?
Nem. Minden esetben szükség van önerőre, hitelfelvételnél és lízingelésnél is. Autófedezetes gyorshitel esetén szintén nem kaphatja meg az autó értéket, csak az EUROTAX-katalógus szerinti érték maximum 70%-át. A finanszírozó ezzel biztosítja magát a hitel bedőlés esetére. (Hasonlóan az ingatlan alapú jelzáloghitelekhez, ahol a bank csak a ház, kert, szántó stb. értékének 60%-át folyósítja.)

XII. Vehetek autót hitelre magánszemélytől?
Igen, teljesen mindegy, hogy kereskedőtől vagy magánszemélytől vesz autót, motort vagy akár teherautót. Ha egy vállalkozás autót szeretne lízingelni, szintén mindegy, hogy az autót kereskedőtől vagy magánszemélytől veszi meg, hiszen mind a banknak, mint a lízingcégnek mindegy, hogy az autót ki adja el. Ilyen esetekben is csak a vásárló személye számít.

XIII. Kötelező-e casco és kgfb biztosítást kötnöm az autómra?
A KGFB nevéből kötelezően kötelező, a casco viszont nem, bár hitellel vagy lízingeléssel finanszírozott autó esetén erősen ajánlott. Magyarországon kgfb nélkül nem vehetünk részt a forgalomban, ebben az esetben a helyzet tiszta. A cascót viszont saját érdekünkben érdemes megkötni, mivel a hitel- vagy lízingszerződéssel együtt megkötött casco biztosítás olcsóbb lesz, mintha külön kötnénk cascót a megvásárolt járműre.

XIV. Vehetek fel hitelt pl. egy hónapra is?
Nem, a legrövidebb futamidő 12 hónap, vagyis egy év. Ha Ön vagy a cége valamilyen oknál fogva hirtelen a futamidő közben pénzhez jut, lehetősége van kifizetni előre, egy összegben a hátralevő törlesztéseket, de a hitelszerződésen vagy a lízingszerződésen akkor sem állhat 12 hónapnál rövidebb futamidő.

XV. Hány év a maximális futamidő?
Magánszemélyeknek 7 év, vagyis 84 hónap a hitelezés és a lízingelés maximális futamideje. Vállalkozók és vállalkozások csak lízingelhetnek, viszont a lízingelés időtartama akár 8 évre, vagyis 96 hónapra is rúghat.

XVI. Ha van autóm vagy motorom, hogyan juthatok pénzhez anélkül, hogy eladnám?
Az ingatlanfedezetes hitelek mintájára létezik ingóságfedezetes hitel is. Ráadásul itt gyorshitelről beszélünk, a folyósítási idő néhány nap. A hitel lényege, hogy Ön az autóját vagy motorját fedezeti tárgyként felajánlja a banknak, és a bank folyósítja Önnek a felajánlott jármű értékének 75–80%-át.

XVII. BAR-/KHR-listásként is kaphatok hitelt?
Igen. Ha Ön már nincs elmaradásban, és már befizette azokat a törlesztéseket, amelyek miatt KHR-listára került, akkor kaphat hitelt. (Ebben az esetben ön passzív státuszúnak minősül.) Ha viszont egy ügyfél még nem rendezte késedelmes tartozását, nem kaphat hitelt. (Az ilyen ügyfél aktív státuszú.)

 

Vissza az oldal tetejére ⇒

FAQ, GYIK