Kapcsolat

Visszhitel, visszlízing

A visszhitel és a visszlízing két, egymáshoz nagyon hasonló konstrukció. A visszhitel és az autójelzálog-hitel ugyanaz, illetve más elnevezése még az autófedezetes kölcsön és az autófedezetes gyorshitel.

A visszlízing a hitellel szemben egy lízignelési konstrukció, mely a konstrukció lényegét tekintve ugyanaz, mint a visszhitel, de a következőkben bemutatandó, igen lényeges különbségek vannak a visszhitel és a visszlízing kondíciói között.

Kalkulátor

A visszhitel egy mondatban a következő hitelezési konstrukciót fedi: egy magánszemély jelzáloghitelt vesz fel a banknál, és a magánszemély járműve lesz a jelzálog fedezete. A konstrukciót azért hívhatjuk visszhitelnek is, mert Ön

  • 1. a járművét (személyautóját vagy kishaszonjárművét, esetleg motorját) felajánlja a banknak,
  • 2. a bank folyósítja Önnek a jármű értékének bizonyos százalékát,
  • 3. Ön apránként visszavásárolja a banktól a jármű feletti teljes rendelkezési jogot, vagyis a hitelt visszafizeti.

Vizsgáljuk meg a fenti pontokat közelebbről.

1. Ha Önnek van egy járműve, amelynek EUROTAX-értéke kb. 500 000 forint, akkor ezt a járművet felajánlhatja egy hitel fedezetéül a banknak. A következő pontból kiderül, hogy miért nem érdemes ennél alacsonyabb értékű járművel próbálkoznia, de előtte még említsük meg, hogy a jármű, amely fedezetül szolgál, nem lehet tizenkét évesnél idősebb.

2. A bank legkevesebb 300 000 forintot folyósít az ügyfélnek. Jellemzően a jármű EUROTAX-értékének 60-70%-át ajánlják fel a bankok hitelösszeg gyanánt, ezért nem érdemes 500 000 forintnál kisebb értékű járművel megkeresni a bankot. Felmerül a kérdés, hogy honnét tudhatjuk, mennyit ér az autónk? Hiszen bárki bármilyen összegre beárazhatja a saját autóját. Valóban, ezért a bankok a független EUROTAX cég adatait használják a járművel értékének megállapításához. Egy jármű értékbecslése egyszeri becslési díjba kerül, de cégünk ezt átvállalja Öntől a hitelügyintézés során. Természetesen Önnek lehetősége van előre lekérdezni járműve értékét, így nem érhetik meglepetések.

3. A hitelösszeg folyósítása után Ön korlátozások nélkül használhatja az autóját, de eladnia nem szabad a járművet. Fontos tudni, hogy a visszhitel futamideje legfeljebb 7 év (84 hónap) lehet, és nem lehet kevesebb 12 hónapnál. (Bár lehetőség van előtörlesztésre, mint bármilyen más hitel esetén.) A visszhitel lejáratakor az autó nem lehet idősebb 15 évesnél, ez korlátozza az igénybe vehető maximális futamidőt.

Visszhitel és visszlízing

A visszlízing konstrukciója a fentiekkel alapjában véve megegyezik: egy magánszemély vagy egy vállalkozás (egyéni vagy társas) felajánlja a járművét egy banknak, majd visszalízingeli az adott járművet.

Nagyon fontos különbség, hogy visszlízingelni vállalkozás is tud, a visszhitel csak magánszemélyek számára érhető el. A visszlízingről nagyon fontos tudni, hogy a lízingelés előtt a jármű tulajdonjoga átkerül a lízingbe adó tulajdonába, vagyis megváltozik a tulajdonos. (A lízingelés lényege pontosan ez, míg a hitelezésnél a jármű tulajdonjoga minden esetben a hitel felvevőjéé lesz!) Ez nem csupán a tulajdonjog miatt fontos, hanem azért is, mert új forgalmira, eredetiségvizsgálatra is szükség lesz a visszlízing előtt. A visszlízing során a lízingbe vevő havonta vagy más bontásban kapja a számlát a lízingösszeg befizetéséről. A tőkerészre áfa tevődik (de ez visszaigényelhető), a kamat áfamentes. A visszlízing tehát nagyszerű lehetőség akkor is, ha egy vállalkozás bajban van, és gyorsan pénzre van szüksége, de akkor is, ha egy vállalkozás szeretne egy szinttel feljebb lépni, és gyorsan szabadon felhasználható forrásokra van szüksége. A lízingbe vevő elszámolhatja az amortizációt és egyéb költségeket.